Hanya mahu berkongsi.. ini anugerah ALLAH buatku

get this widget here

Monday, March 3, 2014

Alhamdulillah, respon pembaca

Bismillahirrahmanirrahim


Seseorang akan bersama siapa yang dia cintai. Itulah pesan Rasulullah s.a.w yang diriwayatkan dalam hadis al-Bukhari dan Muslim. Cinta kepada Allah, kepada yang Maha Segalanya. Sentiasa berharap untuk bertemu al-Khaliq. Inilah puncak kebahagiaan. Pertemuan denganNya adalah sebesar-besar nikmat melebihi nikmat memasuki Syurga itu sendiri. Naungan cinta Allah inilah yang melingkupi semua interaksi kita dengan semua makhluk, termasuk hubungan dengan manusia. Berbagi rasa manisnya kenikmatan iman, dan mengajak mereka ke jalan yang diredhaiNya. Cinta kepada ALLAH tentu saja, bukan hanya ungkapan bibir,bukan sekadar janji tetapi ia harus dibaktikan sepanjang kehidupan dengan menjadi setiap inci dalam apa jua dilakukan sebagai IBADAH.


Apa jua yang Anis kongsikan dalam karya Menjejak Cinta ALLAH dan Rasul tidak lain, hanya berharap semoga dapat membangkitkan ‘rasa’ dan inspirasi di Terminal Musafir ini. Terminal Musafir ini merujuk kepada kehidupan yang merupakan persinggahan dan sebuah perjalanan atau musafir sebelum tiba di pintu kehidupan sebenar di sana. 



RESPON PEMBACA

Sekadar berkongsi respon beberapa orang pembaca yang Anis kumpulkan dari e-mel,twitter, facebook mengikut tulisan asal mereka ^-^




assalamualaikum akak anis humaira.alhamdulillah sy dah abis baca menjejak cinta Allah DAN RASUL..bnyak ilmu yg dpt saya pelajari sbg hamba allah yg lemah..alhamdulillah kerana dpt baca buku ini..persoalan sy disini ,klau boleh kak anis share sdikit sbnyak mcmmana nk cri idea yg mantap utk dijadikan sbuah buku mcm akak buat..terima kasih

OREO CHIPS





Sebuah perjalanan musafir yang menghadapi rintangan tidak terperi, Kisah berpaksikan tauhid sungguh luar biasa terinspirasi,
Intipati yang padat berunsur motivasi penuh muhasabah diri,
Pelengkap bicara yang sarat dengan kata-kata hikmah sangat diyakini,
Kiasan gaya bahasa santapan minda teruja tepat konotasi,
Mampat dengan kekuatan ilmu-nya sememangnya luas ilmu ilahi,
Penyampaian yang santai tidak membosankan malah mudah memahami,



diiklankan dengan pengajaran dan renungan penambah seri,
Diilhamkan dengan sunnah rasulullah semakin bervariasi,
Diselitkan dengan informasi yang lengkap hebat tersaji,



sekalung tahniah seikhlas kata anis humaira penulisannya tersendiri,
Buku pilihan terbaik berjaya mencuit hati kami

Farah Deena Sazmel


Your book is very interesting.. much better dan bnyk perkara yang saya tahu,,, bnyk jugak cerita2 yang menarik ,, besides the interesting story ,, I would know bnyk kata2 semangat dan bnyk lagi... happy to read this book..

Nur Ain Awatif





"Hasil karya kak Anis Humaira.. Banyak input, kata2 hikmah, puisi2 yang terkesan di hati.. Terima kasih kak Anis."

Nurul Zakiyyah

Klik untuk besarkan



...sebuah buku yang mengajak pembaca untuk mendekatkan diri kepada ALLAH swt dan Rasulnya ..dengan catatan inspirasi serta iktibar daripada kisah kisah masyhur islam dan diselit juga pelan tindakan dan nota saranan yang tampak ringkas namun dapat memberi keyakinan dan semangat kepada pembaca supaya menilai erti sebenar kehidupan sementara ini..buku ini juga menawarkan konsep yang berlainan dengan buku buku yang lain...



buku ini juga sangat santai dan ringkas dan seolah olah bercerita kepada pembaca itu sendiri ..puisi-puisi dan kata kata hikmah juga dapat membangun jiwa-jiwa yang lemah tatkala diri diuji ..



saya sangat tertarik dengan muka depan buku ini yang sangat kreatif dan cantik..dan juga tajuk buku yang memberi inspirasi untuk seorang pembaca untuk terus menjejaki cinta Allah dan rasul..harganya yang agak berpatutan sesuai dengan isinya yang ringkas namun penuh dengan ilmu 

ya ukht Anis Humaira ..semoga terus isqamah dalam setiap tindakan dan bidang yang diceburi ...may ALLAH bless u ..mabruk

Nurulhusna Abdullah




Penutup


Bila baca-baca balik, macam testimoni barang-barang yang jual kat Facebook pun ada ^-^. Apa pun jua respon pembaca di luar sana, apa yang penting adalah semoga buku ini memberikan manfaat kepada kehidupan anda. Ilmu itu datangnya daripada ALLAH. Anis sangat gembira sekiranya buku ini telah mampu menberikan kesan yang positif kepada anda. Anis juga gembira apabila ada juga pembaca dari luar negara yang memberikan respon. Bagi pembaca yang ada meminta nasihat, Anis hanya mampu menjawab mengikut kemampuan yang ada dan menjawab tidak tahu sekiranya diluar pengetahuan diri ini.

‘Ala kulli hal, kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan. Apa yang ada hanyalah percubaan, cabaran dan pelbagai peluang.Jaminan yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula ke pada Ilahi. Mudah-mudahan kita semua  dijadikan Allah sebagai insan yang ISTIQAMAH, tidak mudah tersasar. Semoga ALLAH memberikan kegembiraan, kenikmatan berupa Syurga Firdaus.  

Selamat meneruskan usaha MENJEJAK CINTA ALLAH & RASUL dan doakan Anis istiqamah dan kuat untuk terus menulis. Sekiranya anda ingin berkongsi respon ada, boleh terus komen dipos ini atau hantarkan e-mel kepada Anis (id_humaira@ymail.com) atau pm di Facebook (Anis Humaira). Semoga ALLAH membalas kebaikan anda semua ^-^

Friday, January 24, 2014

Kreatif dengan Microsoft Power Point (Ep:4)


Bismillahirrahmanirrahim

Atas permintaan seorang ukht, Anis nak berkongsi sedikit tutorial untuk menghasilkan gambar yang diedit dengan kata-kata dan boleh digunakan sebagai poster dakwah seperti di bawah


1) Mula-mula pilih gambar yang anda suka. Insert > Picture


2) Adjust saiz gambar anda, nak besar ke kecil. Terpulang. Untuk tutorial ini Anis pilih saiz asal
3) Insert shape. Pilih mana-mana bentuk yang anda suka untuk letak kata-kata nanti.


4) Ketika anda masukkan shape, ia akan berwarna putih. Jadi tak berapa nak cantik kan?


5) Kemudian untuk jadikannya transparent, right click shape tersebut, click format shape > click fill > click solid fill> click transparency. Terpulang kepada citarasa masing-masing.



6) Baiklah, setelah itu click line colour. Sekiranya anda mahu shape anda berwarna, jadi pilihlah warna yang sesuai, sekiranya tidak mahu, maka click no fill. 


7) Setelah itu, untuk jadikannya double seperti ini, cuma copy>paste dan resize kan biar saiznya lebih kecil dari shape yang pertama tadi.


8) Kemudian tibalah masa yang dinantikan, untuk masukkan kata-kata. Click wordArt ataupun click Text Box. Kemudian jadilah seperti gambar di bawah ini. 


9) Untuk save gambar ini, senang sahaja, ada dua cara. 

a) Cara pertama tekan shift+F5 dan printscreen (control+alt+PrtSc SysRq) dan paste kan ke dalam Paint. Kemudian akan ada border hitam di sebelah kanan dan kiri kan? Senang sahaja, cuma, select all dan letakkan cursor di atas gambar dan gerakkan. Dari situ, anda boleh gerakkan sahaja border yang saki baki tu. Kemudian save gambar tersebut mengikut format yang anda suka (png, jpeg, gif dll)


a) Cara kedua, tekan  (control+ huruf A) dan paste kan ke dalam Paint.Kemudian akan ada border putih di sebelah kanan dan kiri kan? Senang sahaja, cuma, select all dan letakkan cursor di atas gambar dan gerakkan ke rapat ke tepi. Dari situ, anda boleh gerakkan sahaja border yang saki baki tu. Kemudian save gambar tersebut mengikut format yang anda suka (png, jpeg, gif dll)




DONE!


Selamat Mencuba

Fi Baiti Sakinah,
Jumaat,
24 Januari 2014,
6.56 p.m.



Kreatif dengan Microsoft Power Point (Ep:3)


Bismillahirrahmanirrahim

Insya ALLAH, masih lagi dalam mood berkongsikan kepelbagaian hasil dengan hanya menggunakan Microsoft Power Point. Bukan tak nak satukan dalam satu entry je, tapi ini untuk elakkan terlalu berat untuk loading....Jom jenguk-jenguk.

Bahan bantu Kajian Tindakan (Action Research) 





Traffic Light Dictionary (di dalamnya sangat colourful nak upload banyak sangat)





Kad-kad huruf (Design bentuk keretapi untuk sahabat Anis, 'Ustazah Aqilah)




Snap Game (Design untuk sahabat Anis, Ustazah Izzati)



Poster Dakwah






Fi Baiti Sakinah,
24 Januari 2014,
5.48 p.m

Kreatif dengan Microsoft Power Point (Ep:2)

Bismillahirrahmanirrahim


Entry kali ini  juga Anis akan share kepelbagaian hasil yang anda boleh cuba dengan menggunakan Microsoft Power Point dan paint. Jom jenguk-jenguk hasil kerja Anis yang tak seberapa ini


Banner Design (Kejohan Olahraga Tahunan)

(Klik untuk besarkan)

Nametag  (Contoh ketika Pilihanraya kampus)



Design baju






Design logo



 (Klik untuk besarkan gambar)

Okey bersambung ke post seterusnya... siru 'ala barakatillah

Fi Baiti Sakinah,
Yaumul Jumuah,
24 Januari 2014
4.02 p.M.